ABD, Irak’taki askeri varlığını azaltıyor

Haber Merkezi |  ABD, Irak’ta bulunan güçlerinin sayısını azaltma karar aldı. Konuyu Associated Press’e değerlendiren Irak hükümet sözcüsü; ABD’nin, askerlerini ülkeden çekmeye başlayacağı yönündeki kararını doğruladı. IŞİD’e karşı koalisyon sözcüsü Col Ryan Dillon  ise “Irak’taki koalisyonun varlığının devam etmesi ihtiyaçlara bağlı ve Irak hükümeti ile bağlantılı olacak.” dedi. Başbakan Haydar el-İbadi’ye yakın üst düzey bir […]

ABD, Irak’taki askeri varlığını azaltıyor
  • 21 Mart 2018 08:57
  • 21 Mart 2018 10:50

Haber Merkezi |  ABD, Irak’ta bulunan güçlerinin sayısını azaltma karar aldı. Konuyu Associated Press’e değerlendiren Irak hükümet sözcüsü; ABD’nin, askerlerini ülkeden çekmeye başlayacağı yönündeki kararını doğruladı. IŞİD’e karşı koalisyon sözcüsü Col Ryan Dillon  ise “Irak’taki koalisyonun varlığının devam etmesi ihtiyaçlara bağlı ve Irak hükümeti ile bağlantılı olacak.” dedi.

Başbakan Haydar el-İbadi’ye yakın üst düzey bir Iraklı yetkili ise, ABD ile yapılan ilk anlaşmaya göre, şu anda ülkedeki tüm Amerikan birliklerinin yüzde 60’ının geri çekileceğini söyledi.

Plan, Irak ordusunu eğitmeye devam etmek için yaklaşık 4.000 ABD askerini bırakmak. Pentagon, Kasım ayında yayımladığı raporda, ülkede yaklaşık 9 bin ABD askeri olduğunu açıklamıştı.

ABD, son dönemde başta Afganistan olmak üzere, dünyanın farklı ülkelerinde bulunan askerlerini çekmeye başladı. ABD’nin askerlerini dünyanın farklı noktalarından geri çekmesi ve Trump’ın ülkenin dev şirketlerinin üretiminin, başta Çin olmak üzere dünyanın diğer ülkelerinden alınarak ABD’ye geri getirilmesini istemesi, ülkenin belli dönemlerde yaptığı “içine kapanarak toparlanma” stratejisinin izlerini taşıyor.

Felsefesini Monroe Doktrini’ninden alan politika, ABD’nin Amerika Kıtası’ndaki hakimiyet isteğinin bir yansıması, aynı zamanda da problemli Avrupa’nın kıtadan uzaklaştırılması isteğinin de göstergesidir. Bu doktrin diğer güçleri kıtadan uzaklaştırırken Amerika’da hakimiyeti tesisi etmeye yarar. Bu hakimiyetin bu güne kadar da yıkılabildiğini söylemek güçtür. ABD, bu politika ile o dönemde problemli olan Avrupa’dan uzaklaşırken şimdi de işine yaramayacak, sadece ülkenin zararına olan bölgelerden uzaklaşmayı esas alıyor.

Monroe Doktrini, ABD Başkanı James Monroe’nin 2 Aralık 1823’te kongreye sunduğu doktrine verilen addır.