Uzay tıbbında olumlu gelişmeler yaşanıyor

Astronotlar dünyanın ötesinde çalışan insanlar. Güneşin doğuş ve batışını günde 16 kez görürler. Yörüngede haftalar ve aylar boyunca bedenleri içeriden ve dışarıdan değişikliğe uğrar. Uzayda, kas ve kemik kütlelerini kaybederler ve sağlıkları birçok yönden olumsuz etkilenir. Yani Astronot Luca Parmitano’nun da dediği gibi kendilerini bilime kurban ederler: “Oraya bu güzel manzaraları izlemeye gitmiyoruz. Biz turist […]

Uzay tıbbında olumlu gelişmeler yaşanıyor
  • 23 Mart 2018 07:23
  • 23 Mart 2018 00:24

Astronotlar dünyanın ötesinde çalışan insanlar. Güneşin doğuş ve batışını günde 16 kez görürler. Yörüngede haftalar ve aylar boyunca bedenleri içeriden ve dışarıdan değişikliğe uğrar. Uzayda, kas ve kemik kütlelerini kaybederler ve sağlıkları birçok yönden olumsuz etkilenir.

Yani Astronot Luca Parmitano’nun da dediği gibi kendilerini bilime kurban ederler:

“Oraya bu güzel manzaraları izlemeye gitmiyoruz. Biz turist değiliz. Astronotlar uzaya sadece bilim ve teknolojik amaçlarla ve uzay istasyonunun bakımını yapmak için gidiyor.”

Almanya’nın Berlin şehri astronot sağlığı üzerine ilgi çekici araştırmaların bazılarına ev sahipliği yapmakta.

Charité Üniversitesi Hastanesi’nden araştırmacılar, astronotların vücut ısısını takip etmek için başa takılan benzersiz yeni bir sensör geliştirdi.

“Beynin ısı değerini bilmek istiyoruz çünkü beyin en önemli organ. Sadece astronotlar için değil, herkes için.”

Sürpriz bulgu ise her gün egzersiz yapan astronotların vücut ısılarının uzayda, dünyada olduğundan daha fazla artması. Kimse bunun nedenini açıklayamıyor.

Kaynak: Euronews