Savaş onları çöpten beslenmeye muhtaç etti!

İzNews – Berivan KIZIL I Antalya Kepez Belediyesinin, geri dönüşüm atıklarının elde edildiği yerleri ihaleyle özel firmalara satması, çöplerden kağıt toplayarak geçinmeye çalışanları işsizlikle karşı karşıya getirdi. Tartışmanın altından savaş gerçeğini insanın yüzüne vuran hayat hikayeleri çıktı. Bu hikayelerin kahramanları ise Suriye’de yıllardan bu yana devam eden savaşın mağdurları olan mülteciler. Suriye’deki savaştan kaçarak Antalya’ya göç etmek […]

Savaş onları çöpten beslenmeye muhtaç etti!
  • 12 Mart 2018 19:41
  • 12 Mart 2018 21:25

İzNews – Berivan KIZIL I Antalya Kepez Belediyesinin, geri dönüşüm atıklarının elde edildiği yerleri ihaleyle özel firmalara satması, çöplerden kağıt toplayarak geçinmeye çalışanları işsizlikle karşı karşıya getirdi. Tartışmanın altından savaş gerçeğini insanın yüzüne vuran hayat hikayeleri çıktı. Bu hikayelerin kahramanları ise Suriye’de yıllardan bu yana devam eden savaşın mağdurları olan mülteciler.

Suriye’deki savaştan kaçarak Antalya’ya göç etmek zorunda kalan atış işçilerinden sadece bir tanesi. İki yıldır Antalya’da yaşayan atış işçisi Vezir, hayatını çöpten kazanıyor. Buraya işini, evini, ülkesini geride bırakıp gelmek zorunda kalan mültecilerden sadece biri olan Vezir, Suriye’den sonra Türkiye’de de evsiz, barksız, işsiz kaldıklarından yakınıyor. Kağıtçı Vezir: “İnsanlar bizim burada yaşamamızı istemiyorlar. Bu yüzden bizlere iyi davranmıyorlar. Kimseye zararımız yok aslında. Biz savaştan kaçıp geldik. Burada yaşamak için çabalıyoruz ama buna bile izin vermiyorlar. Önce bizi işsiz bıraktılar, şimdi de kaldığımız evleri yıktılar. Biz bu evlerde kiracıyız. Ama bizim için kirada kalacak yeni bir ev bulmak çok zor. İnsanlar bize evlerini kiralamak bile istemiyor. Terk edilmiş harabe yerlerde yaşamaya mahkum ediliyoruz. Çünkü insanlar sokakta, çöpte çalışanlara korkarak yaklaşıyor. Benimle beraber dokuz kişilik bir ailem var. Bu mağduriyeti yaşayan yalnızca ben değilim. Bizim gibi bu işi yapan, aynı mahallede yaşadığımız bir sürü aile de şimdi mağdur durumda. Fakat herkes bizi görmezden geliyor.” dedi.

“Çöpten besleniyoruz”

Hayli kalabalık olan ailesinin geçimini sağlayabilmek için tek çaresi olan geri dönüşüm, toplayıcılık, mesleğini de kaybeden yedi çocuklu ailenin babası Vezir, yetkililerden yardım bekliyor.

“Ülkemizde güzel bir yaşamımız vardı aslında. Buraya göre daha rahat yaşıyorduk. Çocuklarım oradayken okula gidiyorlardı. Şimdi onlar da benimle beraber çalışıyorlar. Çöp bizim her şeyimiz aslında. Çoğu zaman oradan besleniyoruz. Evimizde kullandığımız eşyalar, kıyafetlerimiz, ayakkabılarımız çocuklarıma götürdüğüm hediyeler bile çöpte bulduklarımız. Biz, çoğu ihtiyacımızı çöpten karşılıyoruz.”

Geri dönüşümde çalışanların çoğu çocuk işçiler

Suriye’deki savaşın en büyük mağdurları ise çocuklar. Göç ettikleri şehirlerde ailelerinin yaşam mücadelesine ortak olmak zorunda kalıyorlar. Küçük yaştaki çocuk işçiler, kötü şartlarda çok ucuza çalıştırılıyorlar. 13 yaşındaki Hassan, Suriye’nin İdlip kentinden gelmiş. Gün boyu kilometrelerce yürüyerek topladığı kağıtları sanayiye götürüp satabileceği bir yer arıyor. Babası ve kardeşleri Suriye’de kalmış. Burada annesiyle yaşıyor. Türkiye’ye geldikten sonra okula devam edemediğini ve çalışmak zorunda kaldığını söylüyor.

Konuyu değerlendiren Antalya Geri Dönüşüm İşçileri Derneği Başkanı Bilal Savcı ise şunları kaydetti: “Kepez Belediyesi’nin sınırları içinde olan Gülveren Mahallesi ve Toptancı Hal Yolu çevresinde, Belediye, geçen hafta yıkımlar yaptı. Bu bölgede yaşayan insanlar bu yerlerde sadece yaşamıyor, aynı zamanda çalışıyorlar da. Gün boyu topladıkları atıkları evlerinin balkonunda ya da boş bir odasında satmak için biriktiriyorlar. Yapılan yıkımlarda evlerinden çıkmak istemeyen bölge sakinlerine alternatif bir yol gösterilmemesi büyük mağduriyetlere yol açtı. Yeni uygulama çerçevesinde Toptancı Hal’den, Altınova Mahallesine çıkacak yol planı üzerinde kalan evler tek tek yıkıldı. Bu mahalleliler çoğunlukla Suriyeli mültecilerden oluşuyor. Hepsi taşeron olarak çalışıyor ve sosyal güvenceleri olmayan insanlar. Yıkımların ardından devlet yardımlarından yararlanamayan mülteci ailelerin hepsi sokakta kaldı. Biz dernek olarak mülteci olan geri dönüşüm işçilerini de sahipleniyoruz. Bu işi yapan tüm taşeron geri dönüşüm emekçilerinin sorunlarıyla ilgilenmeye çalışıyoruz.”