“Neden” ve “Niçin”leriyle Doğu Ghouta

Haber Merkezi I  Suriye hükümeti ve müttefikleri, Şam’ın banliyösü olan, 400.000 sivilin yaşadığı Doğu Ghouta bölgesini kuşatıp hava ve topçu saldırıları ile vurdu. Suriye hükümeti, Suriye ordusunu bölgeyi beş yıl kontrol eden isyancılardan temizlemek için görevlendirdi. Ne oluyor? Doğu Ghouta, 2013 yılından bu yana Suriye hükümeti tarafından kuşatılmış durumda ve başkent Şam’ın yakınında yer alan son […]

“Neden” ve “Niçin”leriyle Doğu Ghouta
  • 27 Şubat 2018 10:57
  • 27 Şubat 2018 17:11

Haber Merkezi I  Suriye hükümeti ve müttefikleri, Şam’ın banliyösü olan, 400.000 sivilin yaşadığı Doğu Ghouta bölgesini kuşatıp hava ve topçu saldırıları ile vurdu.

Suriye hükümeti, Suriye ordusunu bölgeyi beş yıl kontrol eden isyancılardan temizlemek için görevlendirdi.

Ne oluyor?

Doğu Ghouta, 2013 yılından bu yana Suriye hükümeti tarafından kuşatılmış durumda ve başkent Şam’ın yakınında yer alan son isyancı kalesi.

Kronik gıda ve ilaç sıkıntısı ile yıkıma uğratılan Doğu Ghouta’da , ağır malnütrisyon vakaları (beslenmenin içerik veya miktar açısından yetersiz olması sonucunda, vücudun gereksinimlerine karşın, sağlanan enerji ve besin öğelerinin yetersiz kalmasından kaynaklanan klinik durum) yaşanmaya başlandı.

Uçuşa kapalı bölge: Türkiye, Rusya ve İran, 2017’de Doğu Ghouta’yı “gerilimi düşürme bölgesi” olarak belirleyip  Suriye ve Rus savaş uçaklarının uçuşlarının durdurulması konusunda anlaşmaya vardı.

Acımasızca bombalama: 19 Şubat Pazar günü, Rusya’dan aldığı savaş uçaklarını kullanan Suriyeli güçler, Doğu Ghouta’ya günlerce devam eden hava saldırıları düzenledi. Saldırılar sonucunda yüzlerce insan öldü.

Suriye hava güçleri, Uluslararası Af Örgütü’nün savaş suçu olarak saydığı bölgelere dahi saldırılar düzenledi, altı hastaneyi ve sağlık merkezini yok etti ya da büyük tahribata uğrattı.

BM kararları: 25 Şubat Cumartesi günü, BM Güvenlik Konseyi –Rusya da dahil-“hiç vakit kaybetmeden” 30 günlük ateşkes çağrısı için toplandı ve çağrı oy birliği ile kabul edildi.

Topçu saldırıları: 26 Şubat Pazar günü, Suriye güçleri, kara kuvvetlerinin ilerlemesini kolaylaştırmak için Doğu Ghouta’nın kenar mahallelerini hedef alan topçu saldırıları başlattı.

İddialar: Suriye Hükümet güçlerinin bu saldırılarda varil bombaları, misket bombaları ve klor gazı kullandığı iddia edildi.

Klor gazı: Suriye Sivil Savunma Kurtarma Ekipleri, Doğu Ghouta’daki kurbanlarda “toksik klor gazı ile tutarlı” semptomlar görüldüğünü söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, gaz kullanıldığına yönelik iddiaların “uydurulmuş sahte hikayeler” olduğunu söyledi.

Kaç kişi öldü?

26 Şubat itibariyle, son üç ay içinde Doğu Ghouta’daki 700’ün üzerinde sivil öldü. Ölen sivillerin 185’i çocuk, 109’u da kadındı.

Suriyeli hükümet yetkilileri “teröristlerin” sivilleri canlı kalkan olarak kullandığını iddia ediyor.

Neden Doğu Ghouta?

Doğu Ghouta, Şam’ın yaklaşık 10 km doğusundadır.

Başkentle bu kadar yakın olması Suriye hükumetinin bölgeyi asilerden geri almasını önemli kılıyor.

104 kilometrekarelik ilçede, nüfusun yarısı 18 yaşın altındaki çocuklardan oluşuyor. Toplam nüfusu yaklaşık 400 bin civarında.