Haber Merkezi I Mısır’da, halk yeni Cumhurbaşkanını seçmek için bugünden başlayarak üç gün boyunca sandık başına gidecek. Cumhurbaşkanı Abdül Fettah El Sisi’nin kampanya yürütmeye gerek duymadığı seçimi kazanarak ikinci dört yıllık dönemi garantilemesine kesin gözüyle bakılıyor. Sisi’nin seçimdeki tek rakibi çok fazla tanınmayan ve Sisi’ye yakınlığıyla bilinen siyasetçi Musa Mustafa Musa. Musa, adaylık başvurularının tamamlanmasına […]
Haber Merkezi I Mısır’da, halk yeni Cumhurbaşkanını seçmek için bugünden başlayarak üç gün boyunca sandık başına gidecek. Cumhurbaşkanı Abdül Fettah El Sisi’nin kampanya yürütmeye gerek duymadığı seçimi kazanarak ikinci dört yıllık dönemi garantilemesine kesin gözüyle bakılıyor.
Sisi’nin seçimdeki tek rakibi çok fazla tanınmayan ve Sisi’ye yakınlığıyla bilinen siyasetçi Musa Mustafa Musa. Musa, adaylık başvurularının tamamlanmasına dakikalar kala adaylığını ilan etti.
60 milyon seçmene sahip Mısır’da, seçmenin büyük çoğunluğunun “seçimlerin hiçbir şeyi değiştirmeyeceği” düşüncesiyle sandık başına gitmeyeceği öngörülüyor.
“Özgür ve adil bir seçim olmayacak”
Mısır’da seçmenlerin büyük çoğunluğu seçimin özgür ve adil olmayacağını, seçim sonuçlarına güvenmeyeceğini belirtiyor. Bu düşüncenin en büyük sebeplerinden biri de Sisi’nin kendisine rakip olarak gördüğü herkesi siyasetin dışına itmesi.
Geçtiğimiz ocak ayında, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olacağını açıklayan 69 yaşındaki eski Genelkurmay Başkanı Sami Anan ve seçim kampanyasını yürüten ekibi gözaltına alındıktan hemen sonra tutuklanmıştı. Sami Anan’ın; seçim kampanyasında demokrasi, insan hakları ve reform vurgusunun öne çıkması ve Sisi karşısında çok güçlü bir aday olması üzerine tutuklandığı yorumları yapılmıştı.
Mısır’ın devrik cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in Sivil Havacılık Bakanı ve son Başbakanı Ahmed Şefik’in 2018’de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olacağını açıklamasının ardından önce gözaltına alınıp sonrasında tutuklanması neticesinde tüm muhalif gruplar can güvenliklerinden endişe duyduklarını ve sindirme politikalarının açığa çıktığını belirterek seçimlerden çekilmişlerdi.
Sisi ise, geçtiğimiz günlerde bir televizyon programında yaptığı açıklamada, ciddi bir rakibinin olmamasının kendisinden kaynaklanmadığını açıkladı.
Darbeyle birlikte Sisi iktidarı başladı
Mısır’da, 2011 yılında Tahrir Meydanında düzenlenen gösteriler sonrası Hüsnü Mübarek iktidarı devrildi. Hüsnü Mübarek sonrası yapılan ilk demokratik seçimle (2012) işbaşına gelen Mursi’ye karşı, seçilmesinin birinci yılı sonunda başlayan kitlesel gösteriler ordunun darbesiyle (2013) sonuçlandı. Darbeyle birlikte Genelkurmay Başkanı Sisi, Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturdu.
2014 yılında düzenlenen seçimlerde Sisi oyların 96,9’unu almasına rağmen sandığa giden seçmen sayısı toplam seçmen sayısının %36’sı kadarla sınırlı kaldı. Seçmenlerin sandığa gitmemesinden dolayı seçim bir gün daha uzatıldı seçime katılım %47,5 oldu.
Mısır’da Hüsnü Mübarek’in devrilmesinin ve Arap baharının yedinci yılında yapılacak olan bu seçimlerde, katılımın bir önceki seçime oranla daha düşük olacağı düşünülüyor.
Erdoğan: Milyonlarca vatandaşımız sırf anasının dilini konuştu diye ötelendi14 Ekim 202415:34 DEM Parti’den ‘çözüm süreci’ açıklaması14 Ekim 202415:26 Kadın doktor evinde ölü bulundu14 Ekim 202412:22 DEM Parti ilçe Eş Başkanı ve üyeleri gözaltına alındı14 Ekim 202411:00 Nur Sürer tarafından Yılmaz Güney’e adanan ödül, Ferah Zeynep Abdullah tarafından tepki gösterdi14 Ekim 202410:36