HABER MERKEZİ | IŞİD’in elinde 3 yıl kalan Irak’ın Türkmen kenti Telafer’in nüfusu, dönenlerle 100 bini geçti. Çarşı hareketli, hastane ve okullar faaliyette. Ama şehrin sembolü olan Telafer Kalesi artık yok. Şehrin her tarafında mayın ve bombalara karşı uyarı levhaları var. İşte Telafer’de IŞİD sonrası hayat.
Hürriyet’te yer alan habere göre, Türkmenlerin çoğunluğunu oluşturduğu 250 bin nüfuslu Telafer, Haziran 2014’te IŞİD’in eline geçince büyük göç yaşandı. Öyle ki IŞİD döneminde Telafer’de sadece 90 aile kaldı. Irak ordusu, Ağustos 2017’de Telafer’i geri almak üzere operasyon başlattı. Şiddetli çatışmaların sonucunda 3 yıl IŞİD’in hâkimiyeti altında kalan Telafer kenti, IŞİD’den temizlendi.
BİNDEN FAZLA BİNA YIKILDI
IŞİD’den geri alınan Telafer’de bugünlerde nüfus 100 bini geçti. Göç edenlerin geri dönmesiyle esnaf kepenk açmaya başlayınca Telafer’in çarşısı hareketlendi. İnsanlar çarşıda rahat alışveriş yapıyor, sokakta oturup sohbet ediyor. IŞİD sonrasında onarılan hastane ve okulların da faaliyete girmesiyle şehirde yaşam kalitesi de arttı. Ancak hayatın normalleşmeye başladığı Telafer’de IŞİD’in izleri halen duruyor. Şehrin sokaklarında gezerken göze en çok çarpan şey harabeye dönmüş binalar. Telafer’de binden fazla bina yıkılırken, bir o kadarı da ağır hasarlı. IŞİD’İn bombalarla patlatıp yerle bir ettiği Şii camileri ve tarihi yapıların enkazı ilk günkü gibi duruyor.