Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin, Bağdat’ın Ankara ve Şam arasında arabulucu rolü üstlendiğini söyledi.
Kürdistan’dan petrol ihracatının yeniden başlaması için yalnızca parlamentonun onayının beklendiğini belirten Hüseyin, “Parlamentodan onay çıkarsa, yıl sonundan önce petrol ihracatı başlayabilir” dedi.
Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı’na (COP29) katılmak üzere Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de bulunan Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Rûdaw TV’den Senger Abdurrahman ile yaptığı özel röportajda, Erbil ile Bağdat arasındaki meseleler ve bölgesel gelişmeler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Aynı zamanda Başbakan Yardımcısı olan Fuad Hüseyin, Kürdistan’dan petrol ihracatının yeniden başlaması ve bütçe sorunlarının çözümü için Irak Parlamentosunun Bakanlar Kurulu kararına onay vermesini beklediklerini ifade etti.
Hüseyin, “Parlamentodan onay çıkarsa, yıl sonundan önce petrol ihracatı başlayabilir” dedi.
Kürdistan Bölgesi’ndeki çalışanların maaşlarının ödenmesi hakkındaki soruyu yanıtlayan Hüseyin, bu konuda “büyük bir sorun” olmadığını ve ilgili ekiplerin çözüm için çalıştıklarını dile getirdi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin PKK lideri Abdullah Öcalan’a yaptığı çağrının ardından Türkiye’de gündeme gelen yeni “barış süreci” tartışmalarını “önemli bir girişim” diye nitelendiren Hüseyin, Irak’ın böyle bir süreçte üstlenebileceği rolü anlattı.
Hüseyin, Irak’ın Suriye ve Türkiye arasında arabulucu rolü üstlendiğini, Rusya’nın da bu süreçte arabuluculuk yaptığını ifade etti.