Haber Merkezi | İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW); Türkiye’nin, Afrin harekatını sosyal medya yoluyla eleştirenlere karşı tutumunu, sert bir dille eleştirdi. Örgütün yaptığı yazılı açıklamada,Türkiye’de yapılan gözaltı operasyonlarıyla, sosyal medya yoluyla fikir beyanında bulunma ve eleştirme özgürlüğünün kısıtlandığına dikkat çekildi.
Açıklamada, İçişleri Bakanlığından alınan veriler ışığında 20 Ocak-26 Şubat 2018 tarihleri arasında Afrin operasyonunu sosyal medyada eleştirdikleri gerekçesiyle 648, sokak protestolarına katılmak ya da sosyal medyada protestocularla dayanışma ifade etmek gibi diğer şekillerdeki eleştirileri nedeniyle de 197 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Sosyal medya baskılarının belirli bir gruba yönelik olmadığına dikkat çekilen açıklamada; gazetecilerden sivil toplum kuruluşlarına, akademisyenlerden öğrencilere ve işçilere kadar her kesimin hedefte olduğu vurgulandı.
HRW Avrupa ve Orta Asya Direktörü Hugh Williamson, “Barış çağrısı yapan Twitter mesajlarından dolayı kişilerin gözaltına alınması ve kovuşturmaya tabi tutulması Türkiye hükumetinin şimdiye kadar düştüğü en dip seviye. Türk yetkililer, halkın, askeri operasyonlar dahil hükumet politikasının her türlü unsurunu barışçıl biçimde eleştirme hakkına saygı duymalı ve bu saçma davaları düşürmelidir.” ifadesini kullandı.
Örgütün dikkat çekmek istediği bir nokta ise baskıya maruz kalanların akıbeti. HRW’nin yaptığı yazılı açıklamada; hakkında dava açılanların davaları incelendiğinde, polis baskınları ve cezai soruşturmaların bir kısmının suç işlendiğine yönelik gerçek bir inançtan ziyade, bir cezalandırma şekli olarak kullanıldığı tespit edildi. Bir davanın mahkemeye taşınmaması ya da beraatle sonuçlanması halinde bile, terör şüphelisi olarak damgalananların tabi tutuldukları polis soruşturması ve cezai işlemler nedeniyle iş kaybı ve toplumdan dışlanma gibi olumsuz etkilerle yüzleştikleri gözlemine de yer verildi.