12 Aralık 2024
9 C
İstanbul

Sinüziti hafife almayın’

Prof. Dr. Nesil Keleş: “Günümüzde “sinüzit” yerine “rinosinüzit” olarak da tanımlanan rahatsızlığın gelişmesi enfeksiyonlar dışında oldukça nadir. Uzun süreli ilaç tedavisine yanıt vermeyen hastalarda ya da uygun tedaviye rağmen sık tekrarlayan enfeksiyon ataklarında ameliyat düşünülebiliyor.” dedi.

Çoğu insanın doktora başvurmaması nedeniyle sıklığını ortaya koymanın oldukça zor olduğunu belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nesil Keleş, sinüzitin belirtilerini ve tedavi yöntemlerini anlattı.

 

BELİRTİLERİ NELERDİR?
Akut rinosinüziti olan hastalarda burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, koyu sarı-yeşil burun akıntısı, göz çevresi, alın ve yanaklarda ağrı, hassasiyet, basınç hissi, koku, tat bozukluğu, diş, üst çenede ağrı ve geceleri artan öksürük yakınmaları olabilir.

Ayrıca kulak ağrısı, ağız kokusu, ateş, boğaz ağrısı, halsizlik ve baş ağrısı gibi yakınmalar da eşlik edebilir. Akut rinosinüzit daha uzun süren kronik rinosinüzite dönüşebilir.

SİNÜZİT ASTIM ATAKLARINI TETİKLEYEBİLİR
Yine şiddetli enfeksiyonlar, menenjit ya da görme kaybına kadar gidebilecek göz enfeksiyonlarına neden olabilir. Bu durumlarda hasarların önlenebilmesi için acil müdahale edilmesi gerekir. Ayrıca akut rinosinüzit, astım ataklarını tetikleyebilir. Özellikle çocuklarda daha sık olmak üzere kulak enfeksiyonlarına da neden olabilir.

SİNÜZİT TANISI NASIL KONULUR?
Günümüzde rinosinüzit (RS) tanısı, hastanın yakınmaları klinik muayene, endoskopi ve radyolojik tetkikler ile konulur. Burun muayenesi anterior rinoskopi ya da nazal endoskopi olarak yapılabilir.

DİKKATLİ İNCELENİRSE…
Hastanın yakınmalarının dikkatli değerlendirilmesi ve kulak-burun-boğaz muayenesi genellikle tanı için yeterlidir. Akut rinosinüzit tanısında konvansiyonel sinüs grafilerine gerek yoktur.

TOMOGRAFİ İSTENİR
Ancak tedaviye yanıt vermeyen ya da sık tekrarlayan rinosinüzit hastalarında Bilgisayarlı Tomografi (BT) istenebilir. Akut rinosinüzit hastalarında komplikasyon düşündürecek semptom ve bulgular var ise BT veya Manyetik Rezonans (MR) gereklidir. Ancak akut rinosinüzit tanısında Bilgisayarlı Tomografi gerekli değildir. Ancak tekrarlayan veya tedaviye dirençli olgularda KBB hekimi tarafından nazal endoskopi yapıldıktan sonra yine KBB hekimi tarafından gerek görüldüğünde Bilgisayarlı Tomografi istenmelidir.

SİNÜZİTİN TEDAVİSİ MÜMKÜN MÜ?
Akut rinosinüzit medikal(ilaç) tedavisi ile düzelir. Ancak tekrarlayan ya da kronik olgularda cerrahi yöntemler uygulanır ve altta yatan nazal polip, alerji gibi etkenler yok sa ameliyat sonuçları oldukça başarılıdır.

Akut viral rinosinüzitler ya da viral üst solunum yolu enfeksiyonlarında sıklıkla hastanın yakınmalarını azaltıcı tedaviler önerilmelidir. Özellikle sık burun temizliği (tamponlanmış tuzlu su ile), bol su içmek ve ateş düşürücü ilaçlar önerilebilir.

ANTİBİYOTİK VERMEYİN!
Viral üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmekte olanlara antibiyotik verilmesinden kaçınılmalıdır. Antibiyotik tedavisi semptomları yedi günden uzun süren ve düzelme eğilimi göstermeyen ya da şiddetli semptomları olan hastalarda düşünülmelidir.

Tamponlanmış tuzlu su ya da serum fizyolojik solusyonları ile nazal irigasyon hem güvenli hem de rinit semptomları üzerinde etkili bir tedavi yöntemidir. Mukolitik(balgam-salgı yumuşatıcı) ajanlar her ne kadar mukus vizkoitesini azaltsalar da, rinosinüzit tedavisinde klinik etkinlikleri gösterilmemiştir.

Unutulmamalıdır ki en iyi mukolitik sudur. Dolayısıyla hastaların bol su içmesinde yarar vardır. Burun içindeki enflamasyonun iyileştirilmesi amacıyla tedavisi topikal steroid spreyler kullanılabilir. Tedavi edilmeyen kronik sinüzit sinüslerinizde ameliyat gerektiren hasara neden olabilir.

Son Haberler

Rojava Özerk Yönetimi yeni Suriye bayrağını kurumlarda asma kararı aldı

Rojava Özerk Yönetimi yeni Suriye bayrağı olarak ilan edilen...

Ömer Öcalan, Abdullah Öcalan ile yaptığı görüşmeyi anlattı

Meclis Genel Kurulu'nda bütçe görüşmelerinde konuşan DEM Parti Urfa...

DEM Parti’den Türkiye’ye Suriye çağrısı

DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Türkiye'nin, Suriye'de...

Baas Partisi, çalışmalarını ‘süresiz askıya’ aldığını duyurdu

Suriye’de Baas Partisi, muhaliflerin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı...

HTŞ’nin üst düzeyi, zaferlerini Kürtçe konuşarak kutladı

HTŞ lideri Ebu Muhammed el Colani’nin Kürt yardımcısı Abdulrahman...

“IŞİD’e karşı operasyonlar durduruldu”

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Genel Komutanı Mazlum Abdi, Türkiye...

IŞİD’in esir aldığı peşmerge Suriye’de cezaevinde görüldü

10 yıldır kendisinden haber alınamayan Peşmerge,  Suriye rejiminin cezaevlerinde...

Türkiye Gündemi

DEM Parti’den Türkiye’ye Suriye çağrısı

DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Türkiye'nin, Suriye'de...

Meclis’te Hakan Fidan ile Dem Partilier arasında SDG ve Türkiye’nin SMO desteği tartışması: Update’e ihtiyacınız var

Meclis Genel Kurulu'nda dün yapılan görüşmelerde Dışişleri Bakanlığı'nın 2025...

Hakkari’de kızını rahatsız ettiğini iddia eden baba, uzman çavuşu darp etti

Hakkâri’de görevli bir uzman çavuş rahatsız ettiği genç kızın...

Menbiç’te son durum: SDG’nin şehirden çıkışı konusunda ‘ABD ve Türkiye anlaştı’

Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) ülkenin kuzeyindeki Menbiç...

Hakan Fidan’dan SDG açıklaması, ‘değişmedikleri sürece görüşmeyeceğiz’

  Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye’de Baas rejimin yıkılmasına...

Lavrov: Rusya, Suriye-Türkiye münasebetlerini normalleştirmek için elinden geleni yapacak, teröristlerin ilerleyişi kabul edilemez

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Türkiye ile Suriye münasebetlerinin normalleşmesi...

10 Günde 30 ilde 147 gözaltı

İçişleri Bakanlığı, 30 ilde 10 gün içerisinde yapılan ev...

DEVA, Saadet ve Gelecek birleşti, birleşmenin adı da belli oldu

Bir süredir konuşulan ortaklık gerçekleşti. DEVA-Saadet-Gelecek partileri arasında yapılan...