Sınırın öbür tarafında yaşananlara dair, sorularımızı sorduğumuz Demokratik Suriye Güçleri Basın Sözcüsü Mustafa Bali ile kısa bir röportaj yaptık.
Olduğu gibi sizlerle paylaşıyoruz.
Röportaj: İhsan Kaçar
Kontrolünüzde bulunan Afrin’e yönelik müdahale konuşuluyor. Sizin cephenizde durum nedir.
- Biz daha önce defalarca belirttik. Biz savaş isteyen taraf değiliz. Bizim bölgelere yönelik herhangi bir saldırıda, kimlerin olması çok fark etmiyor. Ona göre tedbirlerimiz var ve alıyoruz. Aynı zamanda kendimizi savunacak gücümüz de var. Topraklarımız üzerinde yıllarca kendimizi savunacak hem mühimmatımız var hem de gücümüz var. Afrin bölgemize yönelik olası bir saldırıya karşı tüm birimlerimiz teyakkuza geçmiş durumdalar. Biz tekrar belirtiyoruz, savaşma taraftarı değiliz.
Olası bir müdahalede, Uluslararası Koalisyon ve Rusya ile diyaloğunuz var mı? Bu durumda, onlar ne diyorlar.
- Koalisyonla iletişimimiz her zaman var, ama biz Demokratik Suriye Güçleri (DSG) olarak, biz tüm taraflarla görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Bu durum, sadece Uluslararası Koalisyon ve Rusya’yı kapsamıyor. Bölgemizdeki çözüm konusunda birçok kesimle görüşmelerimiz var. Çözüm projelerini konuşuyoruz. Fakat şöyle bir gerçeklik var ki, Türkiye, bizim İŞİD’e karşı başarımızı kabul etmedi veya kabullenemedi. İŞİD sonrası bize yönelik olumsuz bir üslup kullanmaya başladı. Son günlerde de, Afrin Bölgemize yönelik bir saldırı dili söz konusudur. Bu durum karşısında gereken tepkiyi göstermeleri gerekiyor. Bu güçlerden bunu bekliyoruz. Türkiye’yi uyarmaları gerekiyor. Şu da çok net, bizim önceliğimiz kendi öz gücümüzdür.
Bir müdahale olasılığı üzerine ABD ve Rusya ile bir iletişiminiz oldu mu? Olduysa, Türkiye’nin Afrin’e müdahalesi konusunda ne düşünüyorlar?
- Kusurumuza bakmayın, bu sorunuza verebileceğimiz bir cevabımız yok.
Olası bir müdahalede Uluslararası Koalisyon Güçleri, Demokratik Suriye Güçlerini destekleyecek mi?
- Bize yardım edip etmeyeceklerine ilişkin, bunu biz de bilmiyoruz. Bizce, bu soruyu koalisyona sormak lazım. Biz, Afrin konusunda koalisyondan veya Rusya’dan herhangi bir talepte bulunmadık. koalisyon veya Rusya yardım etse de, etmese de, bizim kendimizi savunacak bir gücümüz mevcuttur. Bölgemizi koruyacak bir gücümüz var, eğer koalisyon ilkeli davranırsa, zaten bizi savunmaları ve bizimle bu savunmada yer almaları gerekir. Fakat bu sorunun muhatabı onlardır.
Son dönemlerde sınırda kurulacak yeni bir ordudan söz ediliyor. ABD de bunu yalanlamadı. Böyle bir ordu kuruluyor mu, işlevi ne olacak?
- Sanırım yeni kurulacak ordudan söz ediyorsunuz. Bizim 2018 yılına dair askeri projemizin içerisinde yer alan bir programdı. Sınır Muhafızları Birliği bu çerçevede gündeme geldi. Fakat koalisyon bu projelerimizde ortaktır. Çünkü birlikte çalışıyoruz. Bizim hedeflerimizden biri de 2018 yılında 32 bin ’in üzerinde yeni savaşçıyı gücümüze katmaktır. 32 bin savaşçı, profesyonel bir eğitimden geçtikten sonra, Kuzey Suriye Federasyonu’nun sınırlarını koruyacaktır. Bu sorunuza söyleyebileceklerimiz bu kadardır.
Türkiye ile aranızda bir çatışmanın olacağına inanıyor musunuz, bu ihtimal ne kadar yüksek?
- Bu durum sadece Türkiye ile alakalı değil. Biz kimseyle savaşa girmek istemiyoruz. Biz savaş isteyen bir güç değiliz. Türkiye’ye karşı bir çatışma niyetimiz yok. Biz bunu böyle görüyoruz. Fakat şu ihtimal de var, son dönemlerde Türkiye Devletinin bize yönelik tehditleri var. Bize karşı tehditvari bir üslup kullanılıyor. ÖSO ve diğer gruplarla yapılan ittifaklar var. Bu durum bize tehdit oluşturduğu takdirde kendimizi savunmak zorundayız. Bunun dışında, savaş ve çatışma gibi bir talebimiz yok.
Yakında Soçi toplantıları başlayacak, katılacak mısınız? Size herhangi bir davet geldi mi?
- Başta da söyledik, biz diyaloglara açığız. Bizim Demokratik Suriye Federasyonu projemiz var. Sadece Soçi ‘de yapılacak toplantı için demiyoruz. Astana ve Birleşmiş Milletlerde (BM) yapılan ve yapılacak toplantılar için de söylüyoruz. Eğer federasyon projemiz tartışılacaksa katılırız. Bize daha davet gelmedi. Davet geldiği takdirde biz hazırız, katılırız.