Zana Hema – Irak | Irak’ta yapılacak seçimler öncesinde İZNEWS’e konuşan Irak Devleti Kanunlar Sözleşmesi Üyesi Ewatf Ne’meh, seçim öncesinde, Suudilerin bazı yapılara para aktardığını iddia ederek, “Suudi Arabistan, Irak’ta bazı fraksiyonları ve listeleri destekleyerek, para desteği ve medyayı kullanrak Irak seçimlerinin yönünü değiştirmek istiyor” dedi.
Irak’ta yapılacak genel seçimler öncesinde yapılan bir araştırmaya göre, Kürtlerin yüzde 60’ı, Arapların yüzde 60’ı, Şiilerin de yüzde 50’sinin seçime katılacağı ortaya çıktı. Araştırmaya göre seçime katılımın yüzde 55 civarında olması tahmin ediliyor.
12 Mayıs 2018 tarihinde Irak’ta genel seçim var. Seçime çok sayıda seçmenin katılması bekleniyor fakat durum pek de iç açıcı değil. Washington Stratejik Uluslararası Araştırmalar Merkezi (CSIS) tarafından hazırlanan rapora göre, farklı etnik grup ve inançta insanların yaşadığı Irak’ta, seçime katılacak olanların oranı, seçmen sayısının yarısı kadar.
“25 PARTİ, 63 KOALİSYON…”
Irak parlamento seçimlerine, 25 büyük parti, 63 farklı koalisyonun birleşenlerinden oluşan toplam 6 bin 904 aday yarışacak. Parlamentoda 329 sandalye bulunuyor.
MALİKİ VE İBADİ, BAŞBAKANLIK İÇİN YARIŞIYOR
Başbakanlık için yarışacak isimler arasında daha önceden bu görevde bulunmuş Nuri Maliki ve hala görevde olan Haydar el İbadi’nin yanı sıra Hadi Amri, Amar Hekim ve Mukteda Sedir de bulunuyor.
“SEÇİM SIKINTILI GEÇECEK”
Irak’ta yapılacak olan seçimlere dair haber yapan İngiltere merkezli Ekonomist Dergisi, seçimin çok sıkıntılı geçeceğini belirtti. Ekonomiste yer alan haberde, seçimin en büyük çekişmesi Haydar Ebadi ve Nuri Maliki’nin listeleri arasında yaşanacak. Çünkü hiçbiri kürsülerin üçte birinden fazlasını alamayacak. Bu da, hükümetin kuruluşu için diğer partilerle diyalog ve anlaşmayı zorunlu hale getirmiş olacak.
Seçimlerle ilgili İZ NEWS’e konuşan Irak Devleti Kanunlar Sözleşmesi Üyesi Ewatf Ne’meh: “Suudi Arabistan, Irak’ta bazı fraksiyonları ve listeleri destekleyerek, para desteği ve medyayı kullanrak Irak seçimlerinin yönünü değiştirmek istiyor. Fakat Suudi Arabistan yanlış yapıyor ve bu yöntemi sonuç vermeyecek. Irak Kanun Devleti Sözleşmesi, birinci listedeki Nuri Maliki’yi başbakanlık için destekliyoruz. Şuan başbakan adaylardan en güçlü görünen Nuri Maliki’dir, Haydar el Ebadi’nin şansı daha az gibi görünüyor“ dedi.
Ewatf Ne’meh, “Ebadi’nin, Deiwey Parti’sinin üye ve taraftarlarının oylarının çoğunluğunu alacağı söylentisi vardır. Belki de Sünni oyların bir kısmı ve laik Şiiler ve azınlıklar “Nesr” listesini destekleyebilirler ve Ebadi daha kolaylıkla, diğer listelerin bir kısmıyla hükümeti kurma çabasına girebilir. Fakat Maliki de başbakanlığı Ebadi’den almak için, Feth listesine ve başka gruplara yakınlaşabilir.”
IRAK PARLAMENTO SEÇİMLERİNDE GÜNEY KÜRDİSTAN’IN DURUMU
Kürdistan bölgesinde 503 aday 46 kürsü için yarışacaklar. Siyasi gözlemcilerin belirttiklerine göre, Kürtler özellikle Kerkük’te bu sayıyı kazanamayacakları yönündedir. 16 Ekim 2017 tarihindeki süreç sonrasında, Kürt oylarının düşmesi yönünde bir tehlikenin varlığından söz ediliyor.
YNK siyasi büro sorumlusu Aso Mamend: “Yekiti, tüm Kürt partileri ile beraber ve bir liste halinde Kerkuk’te seçime katılmak istiyordu, fakat ne yazık ki bu düşünce gerçekleşemedi. Kürdistan Demokrat Partisi yetkilisi ise, 16 Ekim sonrasında Kerkük işgal edildiğini belirterek, Kerkük seçimlerine müdahalenin olacağını belirterek, Kerkük seçimlerine katılmayacağını söyledi.
İngiliz Ekonomist dergisi, Irak parlamento seçimleri ve Güney Kürdistan’da seçimin durumuna, Kürt partilerine ilişkin olarak, YNK’nin kurucusunun (Celal Talabani) ölümünden sonra Goran ile sorunların çıktığı belirtilmektedir. Berhem Salih, YNK’den ayrılmış ve yeni bir parti kurmuş. Ekonomist, Irak parlamentosunda Kürt partilerinin birleşik bir fraksiyon oluşturmalarının zorluğunu yazmış, Ebadi ve Maliki’nin de Kürtleri bölme ve parçalama çabasına girmeleri de muhtemeldir. Iraklı yazar Sami Mensur, Irak parlamento seçimleri ve Kürtlerin durumuna ilişkin olarak İznews’e görüşlerini şöyle belirtti: “IŞİD’e karşı savaşın son bulması ve referanduma karşı merkezi hükümetin yaklaşımı Ebadi’nin elini güçlendirmiştir” dedi.
İRAN VE AMERİKA’NIN IRAK SEÇİMLERİNE ETKİSİ!
Seçime İran etkisinin tehlikesi vardır ve Irak siyasi gözlemcilerin görüşüne göre, İran’ın etkisi dışında Irak seçimlerinin sonuçlanmasının pek mümkün olmadığı şeklindedir. Eyad Elawi’nin başkanı olduğu Irak Ulusal Partisi üyesi Abdulkerim Ebtan, İran’ın, Irak seçimlerine etkisine ilişkin İznews’e şunları söyledi, “Irak seçimlerinin sonuçları üzerinde İran’ın bir belirgin etkisi vard. Özellikle Şia tarafı üzerinde çok etki sahibidir. Zira Kasım Suleymani, İran tafarından, Şia kesiminin yönetimi ve yönlendirilmesi için Bağdat’a getirilmiştir. Bir süre önce Eli Ekber Velayeti Irak başkentinde bir açıklama yaparak, daha demokrat ve özgürlükçü adayların listelere alınmaması için çağrıda bulundu. Bağdat ise, bu çağrıya hiç bir tepki göstermedi. bu da görünüyor ki, seçimler İran etkisi altında yürütülüyor ” açıklamasını yaptı.
Irak, Amerika Büyükelçisi Doglas Siliman’ın bildirdiğine göre, ülkesi Amerika, önümüzdeki Irak seçimlerinde hiçbir gücün, tarafında olmayacağını, fakat daha liberal bir hükümetin kurulmasını destekleyecektir. ABD olarak, bir kesimi desteklemekten ziyade, Irak’ın tüm öğelerine, farklılıklarına hizmet edecek liberal bir hükümetin daha verimli olacağını dile getiren Doglas Siliman, seçimlerin güvenliği konusunda, IŞİD’de karşı koalisyonunda tedbirler hakkında bilgi sahibi olduğunu dile getirdi.
Doglas: “Bizim o planalamaya katılmamıza gerek kalmadan Irak güçleri kendileri bunu sağlayacak ve yönetecek düzeydedirler.” dedi.
@iznews