Arkadaşlarına tel örgüler arasında bakmakla kaldı

İznews / Tuğba Gök – 2017-2018 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminin başlamasıyla birlikte okullarda ilk ders zili de çaldı,öğrenciler sınıfları doldurdu;ancak Şanlıurfa’da Suriyeli bir kız çocuğu okula gitmek yerine,okulun bahçesinde oynayan arkadaşlarını tel örgüler arasından izlenmekle yetindi. Şanlıurfa’da binlerce öğrenci, eğitim öğretim yılının ikinci döneminin başlamasıyla, tekrar okula, arkadaşlarına kavuşmanın mutluluğunu yaşadı. Fakat ne yazık ki […]

Arkadaşlarına tel örgüler arasında bakmakla kaldı
  • 6 Şubat 2018 11:03
  • 6 Şubat 2018 12:36

İznews / Tuğba Gök – 2017-2018 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminin başlamasıyla birlikte okullarda ilk ders zili de çaldı,öğrenciler sınıfları doldurdu;ancak Şanlıurfa’da Suriyeli bir kız çocuğu okula gitmek yerine,okulun bahçesinde oynayan arkadaşlarını tel örgüler arasından izlenmekle yetindi.

Şanlıurfa’da binlerce öğrenci, eğitim öğretim yılının ikinci döneminin başlamasıyla, tekrar okula, arkadaşlarına kavuşmanın mutluluğunu yaşadı. Fakat ne yazık ki tablo,kentteki bazı çocuklar için aynı olmadı.

Sabah saatlerinde muhabirimizin kameralarına takılan Suriyeli bir kız çocuğu,arkadaşları okul bahçesinde oyun oynarken,okulun tel örgüleri ardından onları izlemek zorunda kaldı.

Aynı şekilde Suriye’deki iç savaşın verdiği kayıplarla Şanlıurfa’ya sığınan yüzlerce mülteci çocuk,okula gitmek yerine ailelerinin yaşam kavgasına katkıda bulunmak için her sabah olduğu gibi bugün de el arabalarıyla, kent sokaklarında çöp tenekelerinden hurda toplamaya çıktılar. Savaş nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan Suriyeli çocukların her birinin ayrı bir hikâyesi olmakla birlikte, çocuk yaşta karanlık bir tünelin içindeki yaşam mücadeleleri hâlen devam ediyor.

“Bizim için okuldan önce, karnımızı doyurmak geliyor”

Her sabah yaşıtları ile çöp topladıklarını belirten Suriyeli Abdurrahman, “Biz yaşam savaşını ilk Türkiye’de öğrendik. Çocuk yaşta çalışmayı, kâğıt toplamayı…Suriye’de bizim yaşımızdaki çocuklar kâğıt toplamak yerine okula gönderiliyordu. Şimdi de çalışmaktan başka çaremiz yok. Çöp toplayan diğer arkadaşlarımla aramızda rekabet var. Erken kalkıp çöp tenekesine ulaşan daha şanslı oluyor. Bizim için okuldan önce, karnımızı doyurmak geliyor.” dedi.