AK Partili vekilden partisine özelleştirme eleştirisi: Şeker fabrikaları özelleştirilmemeli

 Haber Merkezi | Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Türkiye Şeker Fabrikaları’na ait 14 fabrikanın özelleştirmesi için ihale sürecini başlattı. Muhalefetin karşı çıktığı özelleştirme sürecinde iktidar cephesinden de farklı bir ses geldi. Konuyu değerlendiren AKP Çorum Milletvekili Salim Uslu,  “Sadece şeker fabrikalarının değil, gıda sektörünün özelleştirilmesini doğru bulmuyorum. Buralar illa özelleştirilecekse, işletmeleri özelleştirilebilir ve devletin malı olmaya devam eder. […]

AK Partili vekilden partisine özelleştirme eleştirisi: Şeker fabrikaları özelleştirilmemeli
  • 19 Mart 2018 15:38
  • 19 Mart 2018 21:25
 Haber Merkezi | Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Türkiye Şeker Fabrikaları’na ait 14 fabrikanın özelleştirmesi için ihale sürecini başlattı. Muhalefetin karşı çıktığı özelleştirme sürecinde iktidar cephesinden de farklı bir ses geldi. Konuyu değerlendiren AKP Çorum Milletvekili Salim Uslu,  “Sadece şeker fabrikalarının değil, gıda sektörünün özelleştirilmesini doğru bulmuyorum. Buralar illa özelleştirilecekse, işletmeleri özelleştirilebilir ve devletin malı olmaya devam eder. Alacak kişiler de paralarını işletme sermayesine koyarlar. Ya da kooperatifler kurarsınız, üreticiler ve çalışanlar buranın ortak sahibi olurlar. Şu ana kadar şeker fabrikalarının özelleştirilmesini gerekli kılan uluslararası gerekçeler olabilir, ben bunları da ayrıca tartışma konusu yaparım da… Şeker fabrikalarının özelleştirilmesinde zarar eden fabrikalar yerine kâr eden fabrikaların özelleştirilmesini asla doğru bulmuyorum. Ve bu fabrikalar zarar etmiyordu. Eğer zarar ediyorsa veya üç ay çalışıp sonra boş duran kampanya işçileri varsa, bu bölgelere tarımsal ve kimyasal yeni fabrikalar, atölyeler kurmak mümkündür, örneğin Çorum’da arazimiz geniş.” dedi.

BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Uslu,sözlerine şöyle devam etti: “Fabrikaların içinde zarar edenler var ama onlar satış kapsamında değil. Satılan yerler, genelde kâr edenler. Ben, bürokratların hükümeti yanılttıklarını düşünüyorum. Örneğin istihdam artacak diyorlar. Bana bir tane özelleştirilen işletme gösteremezler ki işletmede işçi sayısı ve istihdam artmış olsun. Yok öyle bir şey. Sonra iş veren niye alsın, madem fabrika zarar ediyorsa, maliyetleri yüksekse. Ayrıca şeker pancarını tutup da şeker kamışıyla karşılaştırmak yanlış. Türkiye’de şeker kamışı üretilmiyor, şeker pancarı üretiliyor. Ve bu kadar üretici var ortada. Yani kota koydunuz, 5 yıl üretimde kaldı falan… 5 yıl sonra ne olacak? Garantisi yok. Sözleşmeli üreticilik yaparsınız, oraya ilave fabrikalar kurarsınız, işletmecilikten kaynaklanan hataları giderirsiniz veya illa özelleştirecekseniz çalışanlara, üreticilere kooperatiflere verirsiniz, kooperatiflerde yanlışlar varsa onu gidermiş olursunuz, veya mülkiyet devlette kalır işletmeyi özelleştirirsiniz, veya daha olmadı devletin burada altın hissesi bulunur.”

Ne Olmuştu?

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Türkiye Şeker Fabrikalarına ait 14 fabrikanın özelleştirilmesi için ihale sürecini başlattı. Özelleştirilecek şeker fabrikaları arasında Çorum, Bor, Kırşehir, Yozgat, Erzincan, Erzurum, Ilgın, Kastamonu, Turhal, Afyon, Alpullu, Burdur, Elbistan ve Muş tesisleri bulunuyor. Kamuya ait şeker fabrikalarının özelleştirilmesi en son 2011’de gündeme gelmiş ancak ihaleler, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından iptal edilmişti. Yeniden gündeme gelen özelleştirmeler için hükümet bu kez şeker pancarı üretiminin durmayacağını, çiftçinin mağdur olmayacağını, fabrikaların işlemeye devam edeceğini ve çalışanların işsiz kalmayacağını taahhüt ediyor.