Her dört saatte bir İşçi ölüyor!

Haber Merkezi | Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı meslek odaları, 3 Mart 1992 yılında 293 işçinin hayatını kaybettiği Kozlu’daki maden faciasının yıl dönümünde, iş kazalarına dikkat çekmek için Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin Alsancak semtinde bulunan lokalinde basın toplantısı düzenledi. TMMOB tarafından hazırlanan basın metni, Türkiye genelinde düzenlenen eş zamanlı basın toplantıları ile […]

Her dört saatte bir İşçi ölüyor!
  • 2 Mart 2018 14:18
  • 2 Mart 2018 20:35

Haber Merkezi | Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı meslek odaları, 3 Mart 1992 yılında 293 işçinin hayatını kaybettiği Kozlu’daki maden faciasının yıl dönümünde, iş kazalarına dikkat çekmek için Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin Alsancak semtinde bulunan lokalinde basın toplantısı düzenledi. TMMOB tarafından hazırlanan basın metni, Türkiye genelinde düzenlenen eş zamanlı basın toplantıları ile birlikte kamuoyuyla paylaşıldı. Açıklamayı yapan TMMOB Yürütme Kurulu Üyesi Cengiz Göltaş, çalışma hayatında yaşanan ölümlerin, uzun zamandan beri sistematik bir hal aldığını ileri sürdü. Gerekli denetimleri yapmayan, sorumluları hak ettikleri biçimde cezalandırmayanların da iş cinayetlerinin müşterek failleri olduğunu belirten Cengiz Göltaş, geçen yıl Türkiye’de 2 bin 6 kişinin, iş kazalarında hayatını kaybettiğini kaydetti.

Türkiye’de her dört saatte bir emekçinin, evine ekmek götürebilmenin bedelini hayatıyla ödediğini söyleyen Cengiz Göltaş, “Daha ucuza, daha çok ve daha hızlı üretim yapabilmek için kimileri tersanede, kimileri inşaatta, kimileri boyahanede, kimileri madende, kimileri tarla yolunda, kimisi yüksek gerilim hattında can vermekte. İş cinayetlerinin her yıl artması, ülkemizde insan hayatına verilen önemin giderek düştüğünü gösterdiği kadar, iş sağlığı ve güvenliği alanına ilişkin yasal mevzuatın ve denetimlerin yetersizliğini de gözler önüne sermekte” dedi. Göltaş, başta, 4857 sayılı İş Kanunu ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu olmak üzere bu alana ilişkin tüm yasaların kamusal bir bakış açısıyla yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.