New York Times: Demokrasisi kısıtlanan Türkiye’de bir sonraki hedef “İnternet”

Haber Merkezi | The New York Times gazetesi, Türkiy’de gündemde olan “İnternet Yasası”nı mercek altına aldı. New York Times İstanbul Büro Şefi Carlotta Gall tarafından kaleme alınan makale, özgürlük sınırlarına ilişkin sert ifadeler içeriyor. Makalede, Türkiye’de sürekli artan baskı ve sansür ortamına dikkat çekilirken oluşturulmakta olan yeni yasa ile genel olarak internet özgürlüğünün ve geriye kalan son […]

New York Times: Demokrasisi kısıtlanan Türkiye’de bir sonraki hedef “İnternet”
  • 5 Mart 2018 12:38
  • 5 Mart 2018 15:41

Haber Merkezi | The New York Times gazetesi, Türkiy’de gündemde olan “İnternet Yasası”nı mercek altına aldı. New York Times İstanbul Büro Şefi Carlotta Gall tarafından kaleme alınan makale, özgürlük sınırlarına ilişkin sert ifadeler içeriyor. Makalede, Türkiye’de sürekli artan baskı ve sansür ortamına dikkat çekilirken oluşturulmakta olan yeni yasa ile genel olarak internet özgürlüğünün ve geriye kalan son demokratik platformların nasıl ciddi bir tehlike altına girdiğine vurgu yapıldı.

Gall yazısının devamında, “Pek çok entelektüel ve gazeteci Türkiyeyi  terk etti.”dedi.Ayrıca 2018’in ilk haftalarında sadece, sosyal medya üzerinden Türkiye’nin Afrin operasyonunu eleştirdikleri için veya sokak protestolarıyla karşı çıktıkları için yaklaşık 600 kişinin gözaltına alındığını yazdı.

Yasa Tasarısı TBMM’de 

Türkiye’de büyük oranda özel sektöre yeni teşvikler içeren yeni torba yasa, internet yayıncılığı ile ilgili yasal değişiklik de yapacak. 2 Şubat tarihinde TBMM’ye sevk edilen ve şu anda Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen torba yasa tasarısının 73’üncü maddesi, bugüne kadar Bilgi ve İletişim Teknoloji Kurumunun (BTK) denetiminde olan “internet yayıncılığı kuralları” konusunda Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna (RTÜK) denetim ve ceza yetkisi veriyor. Yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte, Türkiye’de yüz binlerce abonesi bulunan BluTV, Spotify, Netflix, YouTube gibi internet üzerinden yayın yapan kanallar RTÜK kurallarına uymak zorunda olacak. Tüm platform işletmecilerine RTÜK’ten yayın iletim yetkisi alma zorunluluğu getirilirken, lisans almayan veya lisansı iptal edilen kuruluşların yayınları ise sulh ceza hâkimliği tarafından engellenebilecek.